КУЙБЫШЕВ СУ ҚОЙМАСЫНДАҒЫ ПОСТОДИПЛОСТОМОЗ КЕЗІНДЕГІ ТАБАН ЖӘНЕ КӨКСЕРКЕНІҢ БАКТЕРИЯЛЫҚ ЗАЛАЛДАНУЫ ЖӘНЕ БИОЛОГИЯЛЫҚ ҚАУІПСІЗДІГІ
https://doi.org/10.58318/2957-5702-2023-13-50-55
Аннотация
Адамның тамақтану рационында балық және балық өнімдері міндетті түрде құрамдас бөлігі ретінде маңызы зор. Бұл балық етінің тағамдық және қоректік құндылығы жағынан жоғары деңгейімен ерекшеленетінін көрсетеді. Алайда, кейбір жағдайларда балық адамдар үшін инфекция көзі болып табылады. Бұл кейбір паразитоздар мен инфекцияларда қатысты. Балықтардың паразитоздары табиғи су қоймаларында да, тоған балық өсіру шаруашылықтарында да кең таралған. Көбінесе балықтардағы паразитоздың ағымы қосымша микрофлораның қосылуымен қиындайды, бұл патологиялық процесті күшейтеді және адамдар үшін токсикоинфекция көзі болып табылады. Авторлар Куйбышев су қоймасы жағдайында табан мен көксеркенің постодиплостомозы кезіндегі микрофлораларға салыстырмалы талдау жүргізді. Зерттеу жүргізу кезінде ауру балықтың микрофлорасына түгендеу жүргізілген. Ол екі тұқымдас – Enterobacteriaceae, Vibrionaceae және үш тұқымдас Listeria, Pseudomonas, Staphylococcus микроорганизмдермен ұсынылған. Ауру балықтың мүшелері мен ұлпаларының зақымдануында да айырмашылықтар бар. Желбезектері максималды түрде залалданған. Минималды залалдану теріге тән. Постодиплостомозбен ауыратын балықтың өнімдік сапасы төмен болады. Шикі, жеткіліксіз қайнатылған, қуырылған, кептіріп тұздалған кезде бұл құрт инвазиясының көзі ретінде адамдарға қауіпті. Патогендік және шартты түрдегі патогенді микрофлорлар адам осындай балықтарды ас ретінде пайдаланғанда токсикоинфекцияның дамуына шартты түрде жағдай жасайды.
Тірек сөздер
Авторлар туралы
Л. А. ШадыеваРесей
Н. Молофеева
Ресей
С. Мерчина
Ресей
Әдебиет тізімі
1. Почицкая И.М. Оценка свежести пресноводной рыбы, выращенной в Республике Беларусь // Пищевая промышленность: наука и технологии. – 2018. – Т. 11. – № 2 (40). – С. 71-86.
2. Брежнева А.В. Сравнительная ветеринарно-санитарная оценка мяса различных рыб семейства сельдевых по показателям качества // Инновационная наука. – 2018. – № 7-8. – С. 174-177.
3. Адильбеков Ж.Ш. Качество и безопасность рыбы отдельных водоемов Северо-Казахстанской области // Вестник науки Казахского агротехнического университета им. С. Сейфуллина. – 2021. – № 2 (109). – С. 61-69.
4. Смирнова И.Р. Химический состав и оценка качества рыбы и рыбных продуктов, предназначенных для питания человека // Рыбоводство и рыбное хозяйство. – 2015. – № 11-12. – С. 52-57.
5. Асфондьярова И.В. Качество и безопасность охлажденной рыбы // Международный научный журнал. – 2017. – № 4. – С. 73-77.
6. Попова Н.В. Экологическая безопасность и пищевая ценность промысловых сиговых рыб Якутии // Вестник ИрГСХА. – 2019. – № 93. – С. 86-94.
7. Ревуцкая И.Л. Зараженность паразитами речной рыбы, обитающей в реках Еврейской автономной области // Вестник КрасГАУ. – 2016. – № 3 (114). – С. 8-13.
8. Терпугова Н.Ю. Постодиплостомоз ранней молоди воблы // Ветеринария. – 2022. – № 3. – С. 45-50.
9. Шинкаренко А.Н. Постодиплостомоз в популяциях промысловых рыб Волгоградской области // Российский паразитологический журнал. – 2011. – № 2. – С. 17-20. https://www.elibrary.ru/item.asp?id=25277239
10. Шинкаренко А.Н. Ветеринарно-санитарная оценка качества мяса промысловых видов рыб при диплостомозе // Известия Нижневолжского агроуниверситетского комплекса: Наука и высшее профессиональное образование. – 2015. – № 4 (40). – С. 122-127.
11. Пищевая ценность и основные инвазионные заболевания карася якутского (Сarassius Carassius Jacuticus, Kirillov) // Международный научно-исследовательский журнал. – 2018. – № 6-1 (72). – С. 93-96.
12. Saicitul P. Traditional fermented fish products with special reference to Thai products [Text] //Acean food J. – 1987. – №3 (1). – P. 3-10.
13. Umar Z.N. Effect of ice storage on free amino acids of various edible fishes [Text] // Pacistan J. Sci. and Ind Res. – 1988. – Vol. 31. – P. 194-199.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Шадыева Л.А., Молофеева Н., Мерчина С. КУЙБЫШЕВ СУ ҚОЙМАСЫНДАҒЫ ПОСТОДИПЛОСТОМОЗ КЕЗІНДЕГІ ТАБАН ЖӘНЕ КӨКСЕРКЕНІҢ БАКТЕРИЯЛЫҚ ЗАЛАЛДАНУЫ ЖӘНЕ БИОЛОГИЯЛЫҚ ҚАУІПСІЗДІГІ. Биоқауіпсіздік және Биотехнология. 2023;(13):50-55. https://doi.org/10.58318/2957-5702-2023-13-50-55
For citation:
Shadieva L., Molofeeva N., Merchina S. BACTERIAL CONTAMINATION AND BIOLOGICAL SAFETY OF BREAM AND WALLEYE IN POSTDIPLOSTOMOSIS IN THE CONDITIONS OF THE KUIBYSHEV RESERVOIR. Biosafety and Biotechnology. 2023;(13):50-55. (In Russ.) https://doi.org/10.58318/2957-5702-2023-13-50-55